مرحله یک هشتم نهایی جام ملت‌های آسیا به پایان رسید و تیم‌های صعود کرده به جمع 8 تیم برتر آسیا مشخص شدند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی حرف آور،تیم‌های ایران، چین، ژاپن، ویتنام، استرالیا، امارات، کره جنوبی و قطر با غلبه بر حریفانشان راهی یک چهارم نهایی شدند و فردا و پس‌فردا برای راهیابی به نیمه نهایی خواهند جنگید. در این گزارش به بررسی اجمالی مرحله یک هشتم نهایی و تقابل تیم‌ها در یک چهارم نهایی می‌پردازیم.

تورنمنتی که در ۱۲ روز بازی‌های مرحله گروهی و انجام ۳۶ بازی با ۸ تیم خداحافظی کرد طی سه روز و با انجام بازی‌های مرحله یک هشتم نهایی ۸ تیم دیگر را نیز به خانه فرستاد تا اکنون فقط ۸ تیم در جام بمانند. تیم‌های اردن، تایلند، عمان، عربستان، ازبکستان، قرقیزستان، بحرین و عراق با شکست مقابل حریفانشان از جام کنار رفتند. ۵ تیم ژاپن، چین، ویتنام، کره جنوبی و استرالیا از شرق و ایران، قطر و امارات از غرب آسیا در این مرحله حاضرند.

حالا ۷ بازی دیگر فرصت باقی است تا قهرمان آسیا در سال ۲۰۱۹ مشخص شده و پرونده این مسابقات بسته شود.

ژاپن – ویتنام؛ افسانه آبی سامورایی و اژدهای سرخ

بازی ژاپن و ویتنام اولین بازی مرحله یک چهارم نهایی است که روز پنج شنبه ۴ بهمن از ساعت ۱۶:۳۰ در ورزشگاه آل مکتوم دبی به قضاوت محمد عبداله حسن اماراتی برگزار می‌شود.

اگرچه خیلی از کارشناسان و اهالی فوتبال اظهارنظر پارک هانگ سئو قبل از شروع جام مبنی بر شانس قهرمانی ویتنام را اغراق یا شوخی تلقی کردند اما این مربی کره‌ای اکنون مصمم‌تر از همیشه و با اعتماد به نفس بیشتری آماده بازی یک چهارم نهایی هست. آن‌ها حتی در صورت حذف در این مرحله هم عملکرد قابل قبولی از خود به جای گذاشته و کارنامه موفقی در این تورنمنت داشته‌اند. ژاپن با هاجیمه موریاسو چهره‌ای که از خود بعد از ۴ بازی نشان داده بر عکس آنچه که از این تیم در جام جهانی دیده بودیم، ارائه یک فوتبال نتیجه‌گرا مبتنی بر آرایش دفاعی است. از نکات قابل توجه اینکه هاجیمه موریاسو ۵۰ ساله طی چهار فصل از ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۵ سه بار موفق شده بود سانفرس هیروشیما را به قهرمانی جی لیگ برساند. ژاپن روی کاغذ کار سختی برای رسیدن به نیمه نهایی ندارد اما بازی ویتنام مقابل اردن به ویژه در نیمه دوم نشان داد برای مشخص شدن اولین تیم صعود کرده به نیمه نهایی بایستی تا دقیقه آخر بازی ژاپن – ویتنام منتظر بمانیم.

ژاپن از سال ۱۹۹۶ به بعد در مرحله یک چهارم نهایی جام حاضر بوده است. این هفتمین حضور پیاپی آبی سامورایی در یک چهارم است که در شش دوره قبل دو بار حذف و چهار بار به نیمه نهایی صعود کرده‌اند. در سال ۹۶ به کویت ۲-۰ باختند و حذف شدند، در سال ۲۰۰۰ عراق را ۴-۱ شکست دادند، در سال ۲۰۰۴ پس از توقف برابر اردن در ضربات پنالتی این تیم را بردند، در سال ۲۰۰۷ هم با مساوی مقابل استرالیا این تیم را در پنالتی‌ها شکست دادند، در سال ۲۰۱۱ قطر میزبان را ۳-۲ بردند و بالاخره در دوره گذشته مقابل امارات پس از آن که در وقت قانونی به تساوی ۱-۱ رسیدند در ضربات پنالتی باختند و حذف شدند.

ژاپن در این تورنمنت تمام بازی‌های خود را با اختلاف یک گل و به اقتصادی‌ترین شکل ممکن با پیروزی پشت سر گذاشته است. ژاپن با غلبه بر ترکمنستان، عمان و ازبکستان در مرحله یک هشتم نهایی با آمار حدود ۲۵% مالکیت توپ، ۱۹۷ پاس و تنها دو شوت در چارچوب موفق به حذف عربستان مدعی شد. تک گل ژاپنی‌ها روی ضربه کرنر در دقیقه ۲۰ توسط تومیاسو به ثمر رسید.

ویتنام تنها یک بار در مرحله یک چهارم نهایی حاضر بوده است. آن‌ها در شرایطی که در سال ۲۰۰۷ یکی از چهار میزبان مسابقات بودند در مرحله یک چهارم نهایی مقابل عراقی که به قهرمانی آن دوره رسید ۲-۰ مغلوب شدند.

ویتنام با شروع قابل قبول در مقابل تیم عراق و پذیرفتن شکست با اختلاف اندک در دقایق پایانی و شکست برابر ایران، در بازی سوم یمن را با دو گل شکست داد و در شرایط کاملاً مساوی نسبت به تیم لبنان به دلیل دریافت دو کارت زرد کمتر نسبت به آن تیم به شکلی کاملاً دراماتیک به مرحله حذفی صعود کرد. ویتنام در مرحله قبل شگفتی آفرید و اردن شگفتی‌ساز را در ضربات پنالتی حذف کرد.

این دو تیم در تاریخ فوتبال خود تنها دو بار با یکدیگر بازی کرده‌اند که ژاپن پیروز هر دو مسابقه بوده است. ژاپن و ویتنام در تاریخ جام ملت‌ها نیز فقط یک بار با هم روبرو شدند که در سال ۲۰۰۷ ژاپن با نتیجه ۴-۱ موفق به شکست میزبان در مرحله گروهی شد.

ژاپن در این بازی یوشینوری موتو مهاجم خود را که در باشگاه نیوکاسل یونایتد بازی می‌کند به علت دو اخطاره بودن در اختیار ندارد.

امارات-استرالیا؛ نبرد انتقامی میزبان‌ها

بازی امارات و استرالیا آخرین بازی مرحله یک چهارم نهایی است که روز جمعه ۵ بهمن از ساعت ۱۹:۳۰ در ورزشگاه هزاع بن زاید شهر العین برگزار می‌شود. این دو تیم در دوره قبل در مرحله نیمه نهایی به مصاف هم رفتند که استرالیای میزبان موفق شد امارات را ۲-۰ شکست داده و به فینال برسد.

پس از چهار سال میزبانان دو دوره اخیر جام ملت‌های آسیا باز هم به مصاف یکدیگر می‌روند. این بازی می‌تواند یک بازی انتقامی برای اماراتی باشد که در دوره قبل با مهدی علی چهار روز پس از جدال سنگین با ژاپن در ۱۲۰ دقیقه در نیمه نهایی به مصاف میزبان رفت و ۲-۰ باخت. دقیقاً عکس این اتفاق این دوره در امارات از یک مرحله قبل‌تر تکرار شده و استرالیای خسته از بازی ۱۲۰ دقیقه‌ای یک هشتم نهایی مقابل ازبکستان، چهار روز بعد به مصاف میزبان این مسابقات می‌رود.

استرالیا در عمر کوتاه آسیایی شدنش سه بار در مرحله یک چهارم نهایی حاضر بوده است. ساکروس در اولین سال حضور خود در کنفدراسیون فوتبال آسیا در سال ۲۰۰۷ موفق به صعود از گروه شد اما در اولین گام حذفی مقابل ژاپن در ضربات پنالتی شکست خود و حذف شد. استرالیا در سال ۲۰۱۱ در این مرحله در حالی که در پایان نود دقیقه به نتیجه‌ای بهتر از تساوی بدون گل مقابل عراق دست نیافت در وقت اضافه با تک گل هری کیول در دقیقه ۱۱۸ به برتری رسید و به نیمه نهایی صعود کرد. استرالیا در سومین حضور خود در یک چهارم نهایی با دو گل تیم کیهیل چین را شکست داد و به نیمه نهایی رسید. این چهارمین حضور پیاپی استرالیا در این مرحله است.

استرالیا در یک هشتم نهایی آسیا ۲۰۱۹، پس از تساوی بدون گل مقابل ازبکستان موفق شد در ضربات پنالتی ۴-۲ پیروز شود.

امارات در سال ۱۹۹۶ در اولین دوره‌ای که مسابقات یک چهارم نهایی داشت عراق را در وقت اضافه با گل طلایی شکست داد. سال ۲۰۱۵ دومین حضور امارات در یک چهارم نهایی بود که موفق شدند ژاپن مدعی را در پنالتی شکست دهند.

از سال ۲۰۰۷ تا کنون استرالیا در ۲۱ مسابقه مقابل تیم‌های عربی به میدان رفته که در ۱۳ مسابقه پیروز شده، در ۳ بازی به تساوی رسیده و در ۵ بازی متحمل شکست شده است. امارات در مرحله یک هشتم نهایی پس از توقف مقابل قرقیزستان در ۹۰ دقیقه در وقت اضافه با پنالتی احمد خلیل ۳-۲ پیروز شد و به جمع ۸ تیم برتر آسیا آمد. استرالیا و امارات تاکنون در ۵ بازی مقابل هم به میدان رفته‌اند که استرالیا سه بار برده و دو بازی هم مساوی شده است. امارات هیچ گاه موفق به شکست استرالیا نشده است.

کره جنوبی – قطر؛ تقابل بهترین مهاجم و بهترین دفاع آسیا

بازی سوم مرحله یک چهارم نهایی روز جمعه ۵ بهمن در ورزشگاه زاید اسپورت ابوظبی میان دو تیم کره جنوبی و قطر برگزار می‌شود. کره جنوبی با گلی که در دقیقه ۷۷ بازی بحرین از الرمیحی دریافت کرد دیگر جایی در میان تیم‌هایی که تاکنون گل نخورده‌اند ندارد اما همچنان با پائولو بنتو می‌برد و هر ۴ بازی خود در این جام را با پیروزی به پایان رسانده است. این تیم در اولین بازی روز جمعه به مصاف تیم سرحال، جوان و آماده قطر می‌رود که در چهار بازی ۱۱ گل زده و هنوز گلی دریافت نکرده است. این بازی می‌تواند عرصه تقابل سون هیونگ مین بهترین مهاجم آسیا و عبدالکریم حسن دفاع چپ قطری‌ها که به عنوان مرد سال فوتبال آسیا در سال ۲۰۱۸ انتخاب شده باشد.

کره جنوبی در تاریخ جام ملت‌های آسیا شش دوره مرحله یک چهارم نهایی داشته که کره جنوبی مانند ژاپن و ایران در تمام آن‌ها حاضر بوده است. نکته دیگر اینکه در ۵ دوره از این شش دوره کره جنوبی و ایران با هم روبرو شده‌اند. در این ۶ بازی کره‌ای‌ها دو بار مقابل ایران باخته و سه بار پیروز شده است. در دوره قبل نیز کره جنوبی در این مرحله ازبکستان را با دوگل سون هیونگ مین در وقت اضافه ۲-۰ برد.

کره جنوبی در مرحله قبل بحرین را در وقت اضافه شکست داد تا برای هفتمین بار در جمع هشت تیم برتر جام باشد.

کره جنوبی در ۱۴ دوره حضور خود ۲۸ بار با تیم‌های عربی بازی کرده که در ۱۲ بازی به پیروزی رسیده و در ۸ بازی متحمل شکست شده است. سه بازی از هشت بازی‌ای که مساوی شده در مراحل حذفی بوده و به ضربات پنالتی رفته که هر سه بازی را کره جنوبی به حریف عرب واگذار کرده است.

قطر در سال‌های ۲۰۰۰ و ۲۰۱۱ با صعود از مرحله گروهی در مرحله یک چهارم نهایی حاضر بوده است. در سال ۲۰۰۰ بازی را ۳-۱ به چین باختند و در سال ۲۰۱۱ در حالی که میزبان مسابقات بودند با نتیجه ۳-۲ مقابل ژاپن قهرمان آن دوره شکست خوردند و حذف شدند.

قطر در مرحله یک هشتم نهایی با برتری ۱-۰ مقابل عراق با کاشته زیبای بسام الراوی گام به دور یک چهارم نهایی نهاد.

تیم‌های کره جنوبی و قطر تاکنون ده بار با هم بازی کرده‌اند که سهم کره ۵ برد، قطر  3 برد بوده و ۲ بازی هم با مساوی به پایان رسیده است.

کره جنوبی و قطر در تاریخ جام ملت‌های آسیا سه بار با هم روبرو شده‌اند که هر سه در مرحله گروهی و در سه دوره متوالی در جام‌های ۱۹۸۰، ۱۹۸۴ و ۱۹۸۸ بوده است. در جام ۱۹۸۰ کویت، کره جنوبی ۲-۰ قطر را شکست داد اما قطری‌ها ۴ سال بعد در سنگاپور با برد ۱-۰ آن شکست را جبران نمودند اما هیچ یک از دو تیم نتوانستند به نیمه نهایی برسند و حذف شدند. در جام ۱۹۸۸ نیز کره جنوبی موفق شد قطر را در خانه ۳-۲ شکست دهد.

ایران-چین؛ نیمکت‌های فراآسیایی

دومین بازی مرحله یک چهارم نهایی پنج‌شنبه شب و از ساعت ۱۹:۳۰ در ورزشگاه محمد بن زاید ابوظبی میان دو تیم ایران و چین به قضاوت عبدالرحمان الجاسم قطری برگزار می‌شود.

این دومین جدال مارچلو لیپی با کارلوس کی‌روش است اولین تقابل آن‌ها را کیروش در ایام عید در راه جام جهانی برد و این بار لیپی با تیم نه چندان آماده‌اش مقابل تیمی قرار می‌گیرد که حالا پس از چهار بازی از هر نظر آمادگی کامل برای قهرمانی در آسیا دارد.

ایران برای هفتمین بار متوالی پای به بازی یک چهارم نهایی می‌گذارد که ۵ بار آن در مقابل کره جنوبی بوده و تنها ۲ بار در سال‌های ۱۹۹۶ و ۲۰۰۴ پیروز شده و چهار بار بازی یک چهارم نهایی را به رقبا واگذار کرده است. ایران سه دوره متوالی از ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۵ در رسیدن به نیمه نهایی ناموفق بوده و در یک چهارم نهایی حذف شده است.

چین چهار بار به مرحله یک چهارم آسیا رسیده و دو دوره متوالی در سال‌های ۲۰۰۰ و ۲۰۰۴ موفق به پیروزی در این دور و صعود به نیمه نهایی شده‌اند. سال ۲۰۰۰ موفق به شکست ۳-۱ قطر و در سال ۲۰۰۴ عراق را ۳-۰ شکست دادند. آن‌ها دو بار هم در این مرحله مغلوب حریفان شده‌اند. سال ۹۶ به عربستان ۴-۳ و سال ۲۰۱۵ به استرالیا ۲-۰ باختند و حذف شدند.

در تاریخ جام ملت‌ها ایران و چین شش بار به شرح جدول زیر به مصاف هم رفته‌اند.

ایران و چین ۲۴ بار به مصاف هم رفته‌اند که سهم ایران ۱۴ برد و سهم چین ۶ برد می‌باشد. ۴ بازی نیز با تساوی به پایان رسیده است. بازی خاطره‌انگیز دالیان در مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۸ که با برد ۴-۲ ایران همراه بود جزو به یادماندنی‌ترین بازی‌های این دو تیم است.

تیم‌های ایران و چین در این بازی وحید امیری و ژانگ لین پنگ را به دلیل دو اخطاره بودن در اختیار ندارند.

با انجام بازی‌های مرحله یک چهارم نهایی ۴ تیم صعود کننده به نیمه نهایی مشخص خواهند شد که روزهای دوشنبه و سه شنبه هفته آینده فینالیست‌های آسیا ۲۰۱۹ تعیین خواهند کرد. دیدار پایانی جام ملت‌های آسیا ساعت ۱۸:۳۰ روز جمعه ۱۲ بهمن در ورزشگاه زاید اسپورت ابوظبی برگزار خواهد شد.

  • ابوالحسن مدرس‌زاده


  • منبع خبر : ورزش 3